LEVS World of Food impressie1 by Pixel Pool

World of Food 2.0

Wonen boven een sociaal ankerpunt

World of Food 2.0, Amsterdam

De World of Food, wie kent ‘m niet, werd rond 2015 in de oude Bijlmer parkeergarage Develstein gerealiseerd. Inmiddels is bekend dat deze geliefde foodcourt, een sociaal ankerpunt in de D-Buurt en in Zuidoost, wordt afgebroken. LEVS ontwerpt op dezelfde locatie World of Food 2.0, een ‘stad in de stad’ met een veelheid aan functies in de plint, een herboren WOF en meer dan 300 sociale en middeldure huurwoningen.

Hoogteaccenten zonder achterkant

WOF 2.0 vormt met het naastgelegen Nieuw Develstein met ca. 260 woningen, tevens een LEVS ontwerp (in aanbouw), een nieuw woongebied aan de Gooiseweg. Met een toren van 18 lagen aan de kruising met de Daalwijkdreef markeert de WOF 2.0 zijn prominente plek. De verschillende volumes trappen af van de doorgaande wegen naar de woonstraat. Zo ontstaat er een geluidsluw binnengebied, waar de zon maximaal binnenkomt. Bovendien beweegt het gebouw zo op een logische manier mee met het aflopende terrein en ontstaan er in de publieke plint spannende hoogteverschillen.

Functies samengebracht

Het aflopende terrein en de verhoogde weg waren aanleiding voor een gedifferentieerde plinthoogte van 3, 6 en 9 meter. De transparante plint omvat op twee, deels drie lagen 3.900 m² commerciële en maatschappelijke functies en 6.500 m² parkeren en fietsenstallingen.

Een diepe ‘daktuin’-luifel scheidt de plint van de appartementen daarboven. De ruim 300 sociale en middeldure huurwoningen bestaan uit 2- en 3-kamerappartementen, een aantal 4-kamerwoningen, stadswoningen en ruime mindervalide woningen. Alle woningen hebben een balkon of een tuin en worden ontsloten vanaf de straat en het groene binnengebied.

Groene cascade

Door het groene binnengebied lopen wandelroutes die de verschillende woontorens en entrees verbinden. Alle woningen hebben toegang tot dit park boven de parkeergarage. De torens worden verbonden door verschillende grote luifels met groene daktuinen. Samen met het binnengebied vormen ze een groene cascade die het gebouw rainproof en natuur-inclusief maakt.

Gevel in Bijlmer context

Het ensemble kent rondom een tweedeling van plint en volumes. Zij reageren qua dimensie op de verschillende functies in het gebouw. In de gevel van de woningen zorgt een licht grid voor rust en samenhang en tegelijkertijd geleding. Daarmee reageert de architectuur op de veelzijdige context. Binnen de grid varieert de invulling door de verschillende woningtypen, de positie van de balkons en drie metselwerkkleuren. Zo ontstaat er een gelaagde gevel met een levendig beeld. In de plint zijn de karakteristieke glazen bouwplanken van de bestaande World of Food hergebruikt. De diepe luifels boven de voetgangerspassage markeren de publieke functies en zorgen voor vermindering van de windhinder.

Info

Opdrachtgever
Lingotto
Programma
18.800 m² BVO met bijna 350 huurwoningen ( 157 sociale en 185 middelduur), 3.900 m² commerciële en maatschappelijke functies, 6.500 m² parkeren en fietsenstallingen
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Marco Rats, Raphael Naef, Laura van Beek, Monika Tylutka, Ianthe Tang
Locatie
Amsterdam
Jaar
2020 –
Artist impressions
PixelPool