Levs w westerwierde02

Westerwierde

Verdichtingsopgave in krimpgebieden

Westerwierde, Uithuizen

Uithuizen ligt in het uiterste noorden van Nederland, aan de rand van de Waddenzee, midden in het karakteristieke Groningse platteland met weidse vergezichten en boerderijen. Om de verrommeling van dit unieke landschap tegen te gaan, is het noodzakelijk de bestaande kernen te verdichten. Uithuizen is een van de gemeenten waar dit aan de orde is.

Ontspannen setting

Typerend voor de Kennedylaan in Uithuizen zijn het brede profiel, veel openbaar groen en een gedifferentieerde bebouwing van rijwoningen uit de jaren 60 en 70, gecombineerd met losstaande villa-achtige bebouwing. Het appartementencomplex Westerwierde bestaat uit 35 luxueuze woningen met gemeenschappelijke ruimten en een zorgpost. De opbouw speelt in op de context door een ontspannen setting van drie villa-achtige volumes in het groen. De gebouwen zijn van verschillende hoogten, verspringen ten opzichte van elkaar en liggen deels zwevend op een half verdiepte parkeergarage, de eerste van Uithuizen.

Sculpturale bewerking

Ondanks hun levendige differentiatie vormen ze een samenhang door de natuurlijke materialisering van het stootvoegloze donkerrode metselwerk, de naturel houten kozijnen en de verzinkt metalen hekwerken. Het villa-achtige karakter wordt versterkt door de sculpturale bewerking van de volumes, de alzijdige oriëntatie en de wit gestuukte accenten op de hoeken. De verfijnde vormgeving, de detaillering en de geleding nuanceren de omvang van het project. Het gebouw nestelt zich in de luwte van het dorp, zonder zijn authenticiteit te verliezen.

Info

Opdrachtgever
Stichting Uithuizer Woningbouw
Programma
35 appartementen en een zorgpost
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Lex van Waarden, Ingeborg van Lent, Ulf Bjällerstedt, Marcia de Groot
Locatie
Uithuizen
Jaar
2005 – 2008
Aannemer
Brands Bouwgroep
Fotografie
Marcel van der Burg, Gerard van Beek