Cruquius - The Harbour Club

Oude wijn in nieuwe vaten

Cruquius - The Harbour Club, Amsterdam

Industriële sfeer

The Harbour Club is een van de vier projecten die LEVS in opdracht van Amvest in het ontwikkelgebied Cruquius ontwerpt. Hier aan de Entrepothaven ontstaat de komende jaren een attractieve combinatie van stijlvolle nieuwbouw en industriële historie waar wonen, werken, cultuur en water bij elkaar komen. De oude wijnterminal uit 1901 tussen Cruquiusweg en Entrepothaven, die sinds 2012 het adres is van The Harbour Club, wordt onderdeel van een krachtig ensemble met een kloeke, industriële uitstraling. Gestapelde ‘dozen’ uit betonnen kaders met een invulling van glas en bronskleurig aluminium refereren aan de oude industriële haven met zijn pakhuizen.

Nieuwbouw omarmt oude pakhuis

Op deze centrale plek aan de nieuwe jachthaven ontstaat een programma van 10.000 m², een bruisende mix met restaurant, eventlocatie, bedrijfsruimtes, 86 starterswoningen en drie luxe stadswoningen. De parkeerplaatsen voor het project worden in een ondergrondse garage op de kavel ernaast gerealiseerd.

De karakteristieke wijnterminal met zijn fraaie houten constructie behoudt de functie als restaurant. Door sloop van de jaren ’90-bedrijfshal komt de oorspronkelijke baksteengevel aan de Cruquiusweg deels weer in het zicht. Op deze goed zichtbare plek ontstaat een nieuw voorplein met de entree voor het restaurant. Het terras aan het water sluit straks aan op de nieuwe openbare promenade langs de kade. Een L-vormige nieuwbouw van zes lagen omarmt de oude wijnterminal vanaf het nieuwe plein tot aan de kade en sluit aan op de typologie van de nieuwbouw ernaast.

LEVS Harbourclub AI 1
The Harbour Club Amsterdam
LEVS Harbourclub foto10
5 meter uitkraging boven de bestaande bouw
LEVS Harbourclub foto9
Balkons steiger- en stempelloos gemonteerd
Balqoon® montage door Bouwbedrijf De Nijs (film ©Slobo Bouw)

Doos-in-doos

Op de onderste drie lagen aan de Cruquiusweg en met entree aan het plein wordt ‘Next Door’ gevestigd, de banqueting-ruimte van The Harbour Club. Met het doos-in-doos-principe is de ruimte losgekoppeld van de overige functies in het gebouw. Een tweede, glazen huid vormt bovendien een bufferzone en dient als foyer.

LEVS Harbourclub foto6
Doos-in-doos in aanbouw
LEVS Harbourclub foto14
Real-time controle middels BIM

Blikvanger

Op het dak aan de Cruquiusweg staan straks drie oude wijnsilo’s van staal in een groen daklandschap. Zij worden als icoon van de eilandgeschiedenis behouden en krijgen een nieuwe functie als opgetilde woning.

Harbourclub historie 1
De wijnterminal 1987
LEVS Harbourclub foto 1
Tijdelijke opslag van de wijnsilo's
LEVS Harbourclub foto13
Bewaarplaats en voorbereiding silo's
LEVS Harbourclub foto12
Fundamenten voor de silo's op het dak

Wonen aan de haven

Daarnaast ontstaan 86 starterswoningen, deels als 3,6 m brede doorzon-studio met aan weerzijden een loggia en een leefgalerij, deels als eenzijdig georiënteerde woningen met half inpandige balkons die zowel privacy als fraai uitzicht over de haven bieden.

Info

Opdrachtgever
Amvest
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Surya Steijlen, Daan Goedhart, Mark Gijsbers, Olga Pedryc, Eerde van Leeuwen
Programma
10.000 m² met 3.800 m² restaurant en banqueting-ruimte, 86 startersappartementen, 3 luxe stadswoningen, 240 m² commerciële ruimte
Locatie
Amsterdam
Jaar
2016 –
Aannemer
Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen
Artist impressions
Zes x Zes