Stachek

Green quarter as urban revitalization

Stachek, Yekaterinburg, Russia

First step for modern housing

In the northern district of the city of Yekaterinburg LEVS is working on the housing project Stachek. The design plot lies in a former working-class quarter Elmash that is adjacent to the large factory territory of Uralsmash which is well-known for its history of heavy mechanical engineering. Nowadays it is being transformed into a modern office district with cultural functions. As one of the major new housing projects there, Stachek sets a first step to also turn the housing neighbourhood of Elmash into a modern residential district.

Sculptural ensemble

According to the masterplan, which is also designed by LEVS, the urban layout of the design is a sculptural ensemble within a large urban block structure. The existing green character was starting point to design six urban villas in a green setting that are surrounded by four L-shaped blocks defining the four corners of the plot. A public street runs across the site right in the middle, yet will it be fully integrated in the landscape concept. Three height accents of seventeen storeys crown the building ensemble and make it visible from all over the neighbourhood.

Residential character

The sculptural appearance of the buildings is the result of a grid-less façade with distinctive wood-like aluminium volumes on the top. White stucco forms a neutral background for large, randomly positioned windows and outdoor spaces that give the buildings a residential character. The four corner blocks have loggias and therefore a flat urban façade, the villas have balconies that relate to the human scale and make the volumes even more sculptural. At ground floor level all buildings have a grey façade of natural stone. At the street side there are commercial spaces, at the courtyard side there are duplex houses with a private terrace.

Private green roof

The height of the buildings varies from seven to nine floors including a setback of one or two storeys which visually lowers the buildings. The setbacks have the same wood-like aluminium façade which gives the buildings a warm and friendly look. On the top floor every apartment has its own half-transparent exit box with a room to access the private green roof terrace.

Info

Opdrachtgever
Brusnika LLC
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Anna Igumnova, Hanna Borisova, Alexandra Predeina, Ivan Shkurko
Programma
Urban plan and architectural design with 60,000 m² apartments, 2,500 m² commercial space, underground parking
Locatie
Yekaterinburg, Russia
Jaar
2018 –
Landschapsontwerp
Sztuka i Partnerzy
Artist impressions
Fish Architecture Studio, LEVS architecten