LEVS Schalkstad impressie5 min

Schalkstad Zuidstrook

Bruisend woongebied aan het water

Schalkstad Zuidstrook, Haarlem

LEVS architecten en Ontwikkelcombinatie Schalkstad Zuid werken sinds 2016 aan het project Schalkstad Zuidstrook. Wat begon als een kleine ingreep op de locatie is uitgegroeid tot een ambitieuze en complexe stedelijke transformatie waarbij de gebouwde omgeving verweven wordt met het sociale weefsel van de stad.

Revitalisatie van winkelcentrum Schalkwijk

Het plan is onderdeel van de revitalisatie van het winkelcentrum Schalkwijk: een monofunctioneel ‘winkelcentrum’ verandert in een multifunctioneel ‘stadsdeelcentrum’. Een huiskamer voor de wijk met commerciële-, culturele- en maatschappelijke voorzieningen en wonen. Een plek om te ontmoeten en verblijven. Een plek waar alle bewoners van Schalkwijk zich thuis voelen.

Compact ensemble met cultureel hart

Binnen het masterplan van JCAU vormt Schalkstad Zuidstrook Haarlem een stedenbouwkundig ensemble van drie torens en twee bouwblokken vlak bij het stadshart. Aan de noordzijde van het woonpark ligt het centrale marktplein, dat samen met de nieuwe markthal het kloppend hart voor Schalkwijk zal worden. Hier kunnen culturele evenementen en muziekconcerten georganiseerd gaan worden. De bedrijfsruimten in de plint sluiten aan bij de dynamiek die dit plein met zich mee brengt. Een doorgaande arcade in de twee noordelijke blokken zorgt ook in vorm voor een fraaie aansluiting aan het plein.

Het ensemble is compact van opzet. Toch staan de gebouwen met hun lichte bakstenen gevels ontspannen in het groen. De woontorens aan de zuidzijde staan fraai gelegen aan een brede waterpartij in een lommerrijke setting.

Kloeke architectuur

De vijf gebouwen van de nieuwbouw hebben architectonisch een grote samenhang maar verschillen ook onderling. De twee gebouwen aan het plein sluiten aan bij de stadse architectuur rondom het plein en zijn meer klassiek van opbouw met twee kleuren metselwerk. De drie torens aan het water zijn onderdeel van een reeks gebouwen in de groene zoom die minder appelleren aan het stadshart. Een subtiele geleding in de hoogte met baksteen en aluminium beplating deelt de torens op in een voet-, romp- en kroongedeelte zonder de samenhang van de toren zelf te verliezen. Zo wordt op subtiele wijze de hoogte van de gebouwen genuanceerd. De drie verschillende kleuren metselwerk maken elk gebouw uniek en geven het geheel een warme uitstraling.

Flexibel programma

De structuur van de gebouwen kent een grote maat van flexibiliteit om een variabel programma op te kunnen nemen van 6-spanners tot 8-spanners. Alle woningen worden aangesloten op een WKO. De gebouwen staan deels op een ondergrondse (fiets)parkeergarage die onder het noordelijke gedeelte van de locatie doorloopt. Tussen de torens zijn groene verblijfsplekken met een natuurlijke oever aan het water. Het landschap tussen de gebouwen is openbaar groen en loopt naadloos over in de groen- en waterstructuur die door heel Schalkwijk loopt.

Info

Opdrachtgever
Ontwikkelcombinatie Schalkstad Zuid (HBB Groep, Hoorne Vastgoed)
Programma
528 huurappartementen waarvan 110 sociaal, 254 middenduur en 164 vrije sector, 800 m² commerciële plint, ondergrondse parkeergarage
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Ron Bruin, David Meijer, Bart Beentjes, Martijn Tjassens Keiser, Anna Igumnova
Locatie
Haarlem
Jaar
2016 –
Masterplan
Jo Coenen Architects & Urbanists
Artist impressions
SURREND3R