Schalkstad Zuidstrook

Compact woonpark in het groen

Schalkstad Zuidstrook, Haarlem

Complexe stedelijke transformatie

LEVS architecten en Ontwikkelcombinatie Schalkstad Zuid werken sinds 2016 aan het project Schalkstad Zuidstrook. Wat begon als een kleine ingreep op de locatie is uitgegroeid tot een ambitieuze en complexe stedelijke transformatie. Het ontwerp voor een stedelijk ensemble met twee stadsblokken en drie woontorens is onderdeel van het Masterplan van Jo Coenen voor de revitalisatie van het winkelcentrum Schalkwijk van een monofunctioneel ‘winkelcentrum’ naar een multifunctioneel ‘stadsdeelcentrum’. Een ‘huiskamer’ voor de wijk met commerciële, culturele en maatschappelijke voorzieningen en wonen. Een plek om te ontmoeten en verblijven en waar alle bewoners van Schalkwijk zich thuis voelen.

Woonpark in het groen

Binnen het masterplan van Jo Coenen binnen vormt Schalkstad Zuidstrook een stedenbouwkundig ensemble vlak bij het stadshart. Aan de noordzijde van het woonpark ligt het centrale marktplein dat met de nieuwe markthal het kloppend hart voor Schalkwijk zal worden. De bedrijfsruimten in de plint sluiten aan bij de dynamiek die dit plein met zich meebrengt. Een doorgaande arcade in de twee noordelijk blokken zorgt ook in vorm voor een fraaie aansluiting aan het plein. Het woonpark is compact van opzet. Toch staan de gebouwen met hun lichte bakstenen gevels ontspannen in het groen. De woontorens aan de zuidzijde staan fraai gelegen aan een brede waterpartij in een lommerrijke setting.

Architectonische kenmerken

In de architectuur van de nieuwbouw komen diverse architectonische kenmerken van de omringende bebouwing uit de jaren 60 terugkomen in de nieuwbouw. Een horizontale geleding met eenduidig materiaalgebruik geeft samenhang aan het ensemble. Door de introductie van een in hoogte aansluitende ‘plint’ en daarboven verschillende set-backs in het volume wordt op subtiele wijze de hoogte van de gebouwen genuanceerd.

Flexibel programma

De structuur van de gebouwen kent een grote maat van flexibiliteit om een variabel programma op te kunnen nemen van 6-spanners tot 8-spanners. De gebouwen staan op een ondergrondse parkeergarage die onder de hele locatie doorloopt. Alle woningen worden gasloos uitgevoerd en aangesloten op een WKO. Het landschap tussen de gebouwen is openbaar groen en loopt naadloos over in de groen- en waterstructuur die door heel Schalkwijk loopt.

Info

Opdrachtgever
Ontwikkelcombinatie Schalkstad Zuid (HBB Groep, Hoorne Vastgoed)
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Ron Bruin, Anna Igumnova, David Meijer, Martijn Tjassens Keiser
Programma
54.000 m² BVO met circa 500 appartementen waarvan 280 appartementen middendure huur, 110 vrije sector appartementen en circa 100 woningen sociale huur, 800 m² commerciële plint, ondergrondse parkeergarage met 258 parkeerplaatsen
Locatie
Haarlem
Jaar
2016 –
Masterplan
Jo Coenen