LEVS Parkstad 01 min

Parkstad Blok S

Robuuste architectuur, sociaal wonen

Parkstad Blok S, Rotterdam

Recht voor z’n raap. Dat is Parkstad Blok S. Rotterdam Zuid vernieuwt en verdicht met een brede mix van woningen. Ons ontwerp voor Blok S, op de centraal-zuidelijke hoek van het stedenbouwkundig plan voor Parkstad, is een stoer Rotterdams gebouw dat nadrukkelijk voorziet in ruime, betaalbare gezinswoningen. Buurtbewoners krijgen er voorrang. De architectuur is robuust, met krachtige ronde vormen en grof, goudbruin metselwerk. Panoramische puien zorgen voor spectaculair uitzicht en openheid.

Hoogteaccent

De toren en het galerijblok zijn georiënteerd aan de Putselaan – een belangrijke verkeersverbinding in Rotterdam Zuid. De overige woningen zijn gelegen aan de bestaande Hilledijk en twee nieuw te maken woonstraten. Aan deze kant grenst blok S aan het park. Vanwege de naastgelegen dijk ligt het maaiveld in de woonstraten 1,8 meter hoger dan bij de hoek Hillendijk-Putselaan. De toren heeft 15 bouwlagen en een weefpatroon in de volledige gevel, en is daarmee een hoogteaccent in het grotere gebied.

Collectieve tuin

In het midden van het alzijdige blok ligt, afgeschut vanaf de straat, een binnenterrein met de achtertuinen van de eengezinswoningen en een collectieve tuin, waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Op dit binnenterrein is ook een tweelaagse parkeervoorziening, met een half verdiepte bak en een open dek met een groene pergola. De plint van het galerijblok geeft ruimte voor een maatschappelijke invulling of een horecafunctie, en omvat verder de entree en andere gemeenschappelijke woonfuncties.

Ronde hoeken

De buitengevel is opgebouwd uit één expressieve, roodbruine baksteen. De steen wordt horizontaal en verticaal verwerkt in een vlechtpatroon, om de toren zo een alzijdige, bewegende huid te geven. Geleding vindt plaats door het oplopende maaiveld, variaties in gevelbeeld en dakrandhoogtes. Naast te zorgen voor een vloeiende samenhang refereren de ronde, gesloten hoeken naar de ter plekke veel voorkomende afgeschuinde hoeken. Deze hoeken binden het, samen met de doorgaande gevelbanden en dakranden, bij elkaar.

Info

Opdrachtgever
Vestia
Programma
17.600 m² met 137 sociale huurwoningen waarvan 113 appartementen en 24 eengezinswoningen, tweelaags half verdiepte parkeergarage, 400m² commerciële ruimte
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Daan Goedhart, Juul Reusen, Sunny Jessurun, Natalia Yakovleva, Dennis Meijerink
Locatie
Rotterdam
Jaar
2018 –
Aannemer
Remmers Bouwgroep
Stedenbouwkundig plan
Palmbout Urban Landscapes