Parkstad Blok S

Kop van Rotterdam Zuid

Parkstad Blok S, Rotterdam

Mix van sociale woningen

LEVS maakte het ontwerp voor Parkstad Blok S met een mix van woningtypes voor de sociale verhuur. Het bouwblok staat straks aan de rand van de nieuw te maken buurt Parkstad in Rotterdam Zuid. Het blok is daarmee onderdeel van een grotere stedenbouwkundige ontwikkeling in Rotterdam Zuid, onder invloed van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid en Feyenoord City, en zal stedenbouwkundig aansluiten op de bestaande, naastgelegen Tweebosbuurt.

Hoogteaccent

De toren en het galerijblok zijn georiënteerd aan de Putselaan – een belangrijke verkeersverbinding in Rotterdam Zuid. De overige woningen zijn gelegen aan de bestaande Hilledijk en twee nieuw te maken woonstraten. Aan deze kant grenst blok S aan het park. Vanwege de naastgelegen dijk ligt het maaiveld in de woonstraten 1,8 meter hoger dan bij de hoek Hillendijk-Putselaan. De toren heeft 14 bouwlagen en een weefpatroon in de volledige gevel, en is daarmee een hoogteaccent in het grotere gebied.

Collectieve tuin

In het midden van het alzijdige blok ligt, afgeschut vanaf de straat, een binnenterrein met de achtertuinen van de eengezinswoningen en een collectieve tuin, waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Op dit binnenterrein is ook een tweelaagse parkeervoorziening, met een half verdiepte bak en een open dek met een groene pergola. De plint van het galerijblok geeft ruimte voor een maatschappelijke invulling of een horecafunctie, en omvat verder de entree en andere gemeenschappelijke woonfuncties.

Ronde hoeken

De buitengevel is opgebouwd uit één expressieve, roodbruine baksteen. De steen wordt horizontaal en verticaal verwerkt in een vlechtpatroon, om de toren zo een alzijdige, bewegende huid te geven. Geleding vindt plaats door het oplopende maaiveld, variaties in gevelbeeld en dakrandhoogtes. Naast te zorgen voor een vloeiende samenhang refereren de ronde, gesloten hoeken naar de ter plekke veel voorkomende afgeschuinde hoeken. Deze hoeken binden het, samen met de doorgaande gevelbanden en dakranden, bij elkaar.

Info

Opdrachtgever
Vestia
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Natalia Yakovleva, Daan Goedhart, Dennis Meijerink, Juul Reusen, Sunny Jessurun
Programma
113 appartementen, 24 eengezinswoningen, tweelaags half verdiepte parkeergarage
Locatie
Rotterdam
Jaar
2018 –
Aannemer
Remmers Bouwgroep