LEVS Hoog Hout haalbaar hero min

Boekpublicatie

Hoog Hout haalbaar

Boekpublicatie

Om het gewenste antwoord te krijgen, moet je de juiste vraag stellen. Dus: willen we een Paris Proof gebouwde omgeving, dan moeten we Paris Proof uitvragen. Dit boekje onderzoekt hoe de G4 gemeenten dat kunnen doen. Specifiek voor stedelijke hoogbouw. Elk hoofdstuk presenteert een deelvraag in ons onderzoek en verwijst door naar het volledige achtergrondrapport. We sluiten af met lessen en vervolgstappen.

Nederland heeft te maken met een combinatie van woningtekort, verdichtings-opgave en klimaatcrisis. Veel stedelijke gemeenten zien in biobased hoogbouw een mogelijke oplossing en willen samen optrekken om dit op grote schaal te realiseren.

Paris Proof tenderen kan dit mogelijk maken. Het betekent realistisch en meetbaar aansturen op een gebouwde omgeving in lijn met het klimaatakkoord van Parijs.


7 onderzoeken in vogelvlucht

LEVS architecten ontwikkelt toetshulp

LEVS Hoog Hout haalbaar 7a min
Dit brengt de CCT samen: gedetailleerde parameters gebouw (linksboven), milieu- en kostendata (rechts- boven), intelligente begrenzing van mogelijkheden binnen bouwbesluit, kwalitatieve plattegrondruimte (linksonder).

Carbon Cost Tracker

De Carbon Cost Tracker is een parametrische tool waarin basisparameters van een woongebouw aangepast kunnen worden om een generiek woongebouw te generen waarvan live de klimaatprestaties worden berekend en gerapporteerd volgens het raamwerk van Het Nieuwe Normaal. Het is een all-in-one tool die naast constructie en materiaalkeuze onder meer rekening houdt met woonkwaliteit en licht. Hiermee kunnen we in korte tijd de relatie tussen kwalitatieve plattegronden, BVO/GO, CO2 en bouwkosten onderzoeken.

LEVS Hoog Hout haalbaar 7b min
Het CCT dashboard

Klaar voor HNN

De CCT is klaar voor Het Nieuwe Normaal. De tool berekent de milieu-impact en het materiaalgebruik van het model zoals gedefinieerd in HNN: het Global Warming Potential module A (GWPa; kg CO2-eq/m2 BVO) met apart de CO2 opslag (ton CO2-eq).

LEVS Hoog Hout haalbaar 7c min
Resultaat van CCT studie: 3 scenario's

Resultaten

Met de tool zijn verschillende vergelijkingen gemaakt met als hoofdvraag: kunnen we in 2030 een toren van 25 bij 25 meter en 70 meter hoog Paris Proof bouwen? Het antwoord is helaas: nee, niet met de op dit moment beschikbare producten. Zelfs met een optimale houtconstructie, vezelgevulde HSB elementen, slimme dekvloeren en binnenwanden blijven staal, beton en de installaties een stevige bijdrage leveren, waardoor we niet op 139 kg CO2/m2 BVO uitkomen; de PPm-norm voor 2030 van DGBC.

Het optimum voor CO2 lag rond de 8-10 bouwlagen, wat deels te maken heeft met de noodzaak van twee liften, de overstap van kalkzandsteen naar betonbouw, extra maatregelen voor de stabiliteit bij houtbouw en de toename van schachten. Ook financieel bleek 8 - 10 lagen optimaal.

Conclusie in 6 lessen en 5 vervolgstappen

Deze publicatie is een uitgave van onderzoeksgroep P5 binnen het programma Emissieloos Bouwen op initiatief van het Ministerie van BZK in opdracht van de G4 Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht onder leiding van TNO.

Download gratis

Info

Opdrachtgever
Boek in opdracht van AMS Institute
Programma
104 pagina's; 12x18 cm
Ontwerp
LEVS architecten
Jaar
2024
Partners
AMS Institute, Wageningen University & Research, TU Delft, Witteveen+Bos, Cirkelstad, MIT Senseable City Lab, Hogeschool van Amsterdam, VGG Adviseurs, Frontwise Facades, Volker Wessels, Ballast Nedam, BPD, Dura Vermeer