LEVS CA Nkavel Z8 min

CAN kavel Z4

Stedelijk wonen in A’dam Noord

CAN kavel Z4, Amsterdam

Direct rond het noordelijke eindstation van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn wordt hard gewerkt aan een levendige stedelijke kern met wonen, werken en uitgaan: het centrumgebied Amsterdam-Noord (CAN). Binnen het stedenbouwkundig plan voor het stationsplein ontwerpen wij op kavel Z4 een langgerekt woonblok met een binnenhof en twee torens aan het plein.

Hier komt de energie van wonen in de stad samen met de rust van landelijk noord. Een spannende nieuwe leefomgeving, die dankzij de Noord-Zuidlijn direct op het centrum en Amsterdam Zuid aansluit. Vanaf het plein leiden twee riante entrees naar de woningen. De rest van de dubbelhoge plint wordt ingevuld door een commercieel programma. De garage en de fietsenstalling liggen erachter verscholen. Via het geluidsluwe hof op de eerste verdieping hebben bewoners toegang tot hun woning. Deze intieme woontuin binnenin kenmerkt zich door rust, verkoeling en groen.

Architectonische overgangszone: vier contexten

De materialen, de ritmiek in de gevel en de indeling van het volume refereren aan de diverse architectonische karakters van Amsterdam Noord: van landelijk naar modern en van Amsterdamse school naar eigentijdse hoogbouw. Aan de kopgevel van de oostelijke toren lopen de balkons door in een krachtig stramien dat refereert aan de galerijwoningen in de naastgelegen wijk. De zigzaggende voorgevel van de westelijke toren sluit juist aan bij de snelheid en lange zichtlijnen van de autoweg en de metro. Daartussen zorgen twee lagere wanden aan het plein voor een behapbare stedelijke korrel, met een gelaagde bakstenen gevel.

Ruime, lichte woningen in een compacte setting

De appartementen variëren in grootte tussen de 50 en 75 vierkante meter. Allemaal middeldure huur. In het smalle, langgerekte volume maken we ondiepe, brede woningen, waar veel zonlicht binnen komt en die flexibel kunnen worden ingedeeld. Door de knikken in het volume ontstaat er bescherming tegen het geluid van station en autoweg.

In de torens zitten de appartementen rondom een kern, en hebben ze verschillende soorten buitenruimtes. In de voorgevel van de westelijke toren ontstaan bovendien geluidsluwe zijden waarin loggia’s liggen. Zo kan er ook op deze spannende nieuwe locatie in en rond de eigen woning genoten worden van een ruime, lichte en groene leefomgeving.

Info

Opdrachtgever
SAREF / De Nijs Projectontwikkeling
Programma
15.000 m² BVO met ruim 160 middeldure huurwoningen, 600 m² commerciële ruimte, 1.650 m² inpandige parkeergarage en fietsenstalling
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Marco Rats, Hilmar Goedhart, Dennis Meijerink, Timea Sandor, Jasper Koopman
Locatie
Amsterdam
Jaar
2016 –
Aannemer
Bouwbedrijf De Nijs
Artist impressions
Beeldenfabriek