Primary School Gangouroubouro

Building in the vast Malian plain

Primary School Gangouroubouro, Gangouroubouro, Mali

Design reflects local traditions

In the open plain near the Malian village Gangouroubouro LEVS designed a new primary school. Similar to the primary school in Tanouan Ibi and the practical training college in Sangha, the architecture of the school reflects a connection between the local building traditions, culture and function. Compared with the rich architectural areas near the rocky walls in the Dogon area, particularly at this location the plain offers the possibility of a different appearance.

Cool inside climate

The ensemble consists of a school, blocks with sanitary facilities and a communal outdoor space. The structure of the school building consists of an enlarged front porch of more than 3 meters parallel to the three classrooms. The walls are constructed with newly developed and locally produced hydraulically compressed earth blocks (HCEB) in alternating strips. They determine the rhythm of the facades and provide a cool inside climate. The porch, which is equipped with stone benches on both sides, forms the large terrace of the school. The roof is constructed of overlapping steel plates, each hanging 1 meter over and creating extra shade spaces.

Construction principle

By means of thin steel shaft profiles, the mass of the roof is being transferred to the buttresses. The Poligny rafters stretch across the class rooms and create a free floor surface. Wind forces are prevented from pushing up the roof by a wide stroke of semi-open masonry for ventilation and by the use of several openings of long and narrow windows. The openings in the facade with its tilt window frames are painted in an ochre yellow color. The office and the storage facility have been built with curved roofs and on a smaller scale, corresponding to the function of the space.

Info

Opdrachtgever
Stichting Dogon Onderwijs SDO
Ontwerp
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Programma
3 klaslokalen voor 180 leerlingen, kantoor en depot
Locatie
Gangouroubouro, Mali
Jaar
2012 – 2013