Column Marianne Loof | Wie het kleine niet eert?
22 maart 2016
Recent nodigde een gemeente ons uit om mee te doen aan een selectie voor een bescheiden maar ambitieuze opgave: het renoveren van een sportcomplex met een architectonische facelift en een ambitieuze doelstelling ten aanzien van duurzaamheid.
Voor veel buurtsportcomplexen zijn de exploitatiekosten dusdanig hoog dat zij in hun bestaan worden bedreigd. Een verstandige gemeente dus om hiervoor expertise te zoeken. Wij waren de laatste tijd regelmatig in het nieuws met een duurzaam depot, dat zelfs energie levert en waarbij ook de feitelijke exploitatiekosten de helft lager zijn dan 'gewone duurzaamheid'.
Het ambitieuze verhaal bleek bij het lezen van de selectieleidraad een vrijblijvende zoektocht te zijn naar een uitgewerkt plan, een mooie gevel en een lage inschrijving. Hiervoor had de gemeente een vergoeding van tweeduizend euro en een minimum honorarium bedacht. Elk bedrag daarboven betekende verlies van punten.
Voor deze selectiefase wordt al gauw per inschrijver dertienduizend extra geïnvesteerd. Dat is twintig procent van dat minimum honorarium. Stel dat je een van de vier selecties wint. Dan moet bij een gewonnen selectie vier maal twintig procent, dus tachtig procent van het honorarium van die opdracht worden gereserveerd voor algemene selectiekosten.
Maar nog erger, de hoge duurzaamheidsambities zouden alleen op beeld worden getoetst, want een echte inhoudelijke beoordeling zou 'te ingewikkeld' zijn. Dit betekent dat onze inspanningen niet leiden tot een intelligent energetisch duurzaam plan met lage exploitatiekosten, maar waarschijnlijk tot 'architectonische duurzaamheid'. Denk aan een groene gevel of iets dergelijks. Terwijl juist integraal ontwerpen en investeren in energetische duurzaamheid heel veel geld kan opleveren in de exploitatiekosten.
In een selectie komen we graag onze visie en aanpak vertellen, met daarbij de concrete resultaten. Ontwerpen is het toevoegen van waarde, niet een kostenpost. Laten we het gewoon eens zo benaderen.
Wij laten deze 'kans' in ieder geval voorbijgaan.
Juni 2016, Cobouw.nl