Alle Nieuws

Column Marianne Loof | Room for Improvement

05 juli 2017

Cobouw marianne loof 170800 room for improvement

Het is zomer, er is nog geen kabinet met nieuwe plannen voor de bouwbranche en de wet private kwaliteitsborging is uitgesteld. Het is weer komkommertijd. Maar de bouw zelf staat niet stil, zij draait overuren. De woningmarkt raakt oververhit en door de duizenden mensen die de bouw- en architectenbranche de afgelopen jaren verlieten komt de stoom bij iedereen uit de oren.

Razendsnel zijn de condities waarin we werken veranderd, en volgens sommigen dreigt de opwaartse beweging alweer om te slaan in een neergaande beweging met alle gevolgen van dien.

Gelukkig biedt de zomer ook een kans voor reflectie. Recent kreeg ik in Amsterdam van wethouder van der Burg het eerste exemplaar uitgereikt van mijn gebundelde columns: ‘DAT KAN BETER’, met de betekenisvolle ondertitel: de waan van de dag. Tijd om eens terug te kijken naar deze bewogen periode. Met lichte verbazing lees ik ze terug, zoals de column uit maart 2015 over renderporno, of die van oktober 2015 over het vluchtelingeprobleem. In januari 2016 heb ik al heimwee naar de crisis en in december 2016 staat de muur van Donald Trump centraal.

Columns vatten de waan van de dag, de temperatuur van het moment. Maar ze laten ook zien dat sommige kwesties heel hardnekkig zijn. Helaas zijn Syrië en Donald Trump een permanente waan geworden. Tegelijkertijd blijken we ook niet zoveel te willen leren van het verleden. In ‘Heimwee naar de crisis’ gaat het over de lessen van de crisis: eenzijdige woningproductie en het najagen van korte termijn-belangen zouden voortaan plaats moeten maken voor samenwerken, participatie en duurzame groei. Maar inmiddels kunnen we wel stellen dat het gewoon weer business as usual is in de branche.

De titel van het boekje geeft houvast voor de toekomst: ‘Dat kan beter’. Of nog mooier in het Engels: Room for improvement. Daar ga ik komende zomer over nadenken.

Augustus 2017, Cobouw.nl