Alle Nieuws

Column Marianne Loof | Op de vlucht

12 oktober 2015

Cobouw marianne loof 1501116 op de vlucht

De afgelopen weken heb ik nogal wat rondgezworven. Soms met een groep, maar ook alleen nam ik de ene na de andere vlucht. Ik sliep op allerlei plekken, ontbeet in zalen met veel onbekende mensen. In steden die ik niet goed kende, werd ik opgevangen en kreeg wat eten. De kamers waarin ik sliep, waren mij vreemd en ik lag wakker van nieuwe geluiden.

Er zijn op dit moment miljoenen mensen die een soortgelijk verhaal kunnen vertellen. Maar er is natuurlijk wel een enorm groot verschil tussen onze ervaringen. Ik reisde immers uit vrije wil van Kopenhagen tot Kazan en Boekarest en zat in een comfortabel vliegtuig. Ik werd opgewacht door iemand die mij persoonlijk welkom heette en mij naar een comfortabel hotel bracht om, verzorgd van ontbijt tot diner, met familie te vertoeven, te vergaderen of een lezing te geven.

Wie in Syriƫ geboren is, moet nu echt op de vlucht om de familie in veiligheid te brengen. Zij moeten in gammele bootjes de zee op, lange afstanden lopen door onbekende en onvriendelijke Europese landen om uiteindelijk ergens te worden geregistreerd. Vervolgens worden zij van sportzaal naar tentenkamp gesleept.

Nog maar kort geleden gingen onze ouders en grootouders op de vlucht voor honger en geweld. Zij konden elders terecht: van Friesland tot Amerika. Omdat wij nu zelf in vrijheid en veiligheid kunnen leven, moeten we in actie komen. Omdat wij, Europeanen, kunnen gaan en staan waar we willen, onze kinderen in het buitenland kunnen studeren en we kunnen wonen en werken waar we willen.

Iets doen kan op allerlei manieren, maar ook door mee te doen aan de actie Sense of Belonging van de branchevereniging van architectenbureaus, de BNA. Met de nadruk op DOEN, van architect tot ontwikkelaar en bouwer. Architecten hebben inmiddels met veel enthousiasme en energie van zich laten horen. De eerste stap is gezet, maar er zijn meer partijen nodig! De wereld heeft altijd al behoefte aan dromers en doeners gehad, maar nu is er meer dan ooit behoefte aan DROMERS die DOEN.

Oktober 2015, Cobouw.nl