Alle Nieuws

Column Marianne Loof | Innovatief door de hitte

03 juli 2015

Cobouw marianne loof 150630 innovatief door de hittex

Den Haag - In deze tropische week lijkt het weer in Nederland wel wat op het klimaat in Mali, waar mijn bureaupartner momenteel onze projecten bezoekt: zo ongeveer 36 graden en brandende zon.

Wij stellen hier een hitteplan in werking en daar is het van alledag. En dan hebben wij goed geïsoleerde woningen, bomen, schaduw en voor afkoeling nog airco’s en koude douches bij de hand. In Mali ligt het leven tussen 11 uur in de ochtend en 4 uur in de middag nagenoeg stil.

Toch leveren deze harde omstandigheden, gecombineerd met armoede en gebrek aan bouwmaterialen, juist bijzondere innovaties op die we hier ook kunnen inzetten. Waar we hier steeds meer installaties nodig hebben om ons te beschermen tegen de omstandigheden (kou en warmte), werken we daar noodgedwongen met andere oplossingsrichtingen.

Traditioneel weet het Dogon-volk wel hoe het moest. De cultuur van de Dogon wordt al vanaf de jaren zestig bestudeerd door architecten en kunstenaars. Hun traditionele bouwwijze met losse leem levert donkere maar koele, kleine huizen op. Probleem is wel dat de in de zon gedroogde leem door de heftige regens jaarlijks uitspoelt.

Met een Nederlandse innovatie, een achter een auto verplaatsbare hogedrukleemsteenpers, kunnen lokale bouwvakkers nu van leem stenen maken die qua druksterkte niet onderdoen voor onze gebakken klinkers. Met deze stenen, van ter plaatse opgegraven leem, bouwen lokaal opgeleide metselaars nieuwe (school)gebouwen. Met een koel binnenklimaat waarin het heerlijk toeven is. Vloeren, wanden en daken zijn van dezelfde leemsteen gebouwd, op basis van tekeningen die we hier met BIM tot inzichtelijke 3D -tekeningen op steenmaat uittekenen. Met behulp van de kennis van de Romeinen die met stenen al togen en koepels met grote overspanningen konden metselen.

Deze 2000 jaar kennisbundeling levert iets op waar we in Nederland van kunnen leren: innovatief, installatiearm, klimaatbestendig, duurzaam materiaalgebruik, lokale verankering en mooie architectuur.

Cobouw.nl