Alle Nieuws

Column Marianne Loof | Francine Houben als de Dafne Schippers van de architectuur

23 september 2015

Cobouw marianne loof 150921 francine houben als de dafne schippers van de architectuur

Den Haag - Afgelopen week werd bekend dat Francine Houben met haar bureau Mecanoo is geselecteerd voor een prestigieuze opdracht In New York: de renovatie van de New York Public Library (NYPL).

Het Beaux Arts- gebouw is veel meer dan ‘een’ bibliotheek. Het is een stadsicoon van formaat dat door de New Yorkers wordt omarmd en beschermd. De Engelse architect Norman Foster is er eerder niet in geslaagd met zijn modernisering hun harten te winnen. Nu is het Mecanoo, na een procedure van een jaar, wel gelukt vanwege “de vermaarde humanistische en toegankelijke ontwerpen” van het bureau. Ook al heeft het bureau recent met bibliotheken in Birmingham en ook in Washington aan internationaal prestige gewonnen, het is zeker geen sinecure om in de internationale Major League van de architectuur een dergelijke selectie te winnen. Dat een Nederlandse architecte voor zo’n prestigieuze opgave wordt geselecteerd, is dus zeker een feestje waard, vind ik.

Mecanoo heeft, als een typisch Nederlands bureau uit de jaren ’80 en ’90, zijn wortels in de woningbouw. Vanuit de breedte van het vak heeft het bureau zich ontwikkeld tot internationaal architect van publieke gebouwen. Afgelopen week vielen mij de wat verbaasde reacties van met name de mannelijke collega’s dan ook op. Deze uitkomst was nog niet helemaal geland in de internationale pikorde onder Nederlandse architecten. Dat zal tijd nodig hebben. De selectie van Francine Houben in het kritische New York is dus een beetje te vergelijken met het wereldkampioenschap van Dafne Schippers op de 200 meter. Van zevenkamper tot sprintkoningin in een internationaal speelveld. Een prestatie van formaat van Francine Houben!

September 2015, Cobouw.nl