Alle Nieuws

Column Marianne Loof | De Bijlmer in het zonnetje

05 mei 2017

Cobouw marianne loof 170519 de bijlmer in het zonnetje

Afgelopen week kreeg de klassieke Bijlmer flat Kleiburg de prestigieuze Mies Award toegekend. Iedereen kent het verhaal van de klusflat die in 2011 voor €1,- door Consortium DeFlat van Rochdale werd gekocht en daarmee gered van de sloop. Een prestatie van formaat. Kleiburg was de laatste overgebleven originele flat in een wijk waarvan grote delen gesloopt zijn en vervangen door laagbouw.

De jury van de Mies Award waardeerde met name de collectieve prestatie waarin de ‘ultieme woonmachine’ is omgezet in een gebouw waarin kopers hun individuele wensen konden waarmaken. Het ongenaakbare karakter van het gebouw werd juist omarmd en niet verknutseld. Alleen op maaiveld is ingegrepen. De bergingen zijn vervangen door entrees en collectieve voorzieningen, waardoor Kleiburg nu echt verbonden is met overdadige aanwezige groen.

De herwaardering van Kleiburg staat niet op zichtzelf. Daan Dekker schreef eind 2016 het boek: ‘De betonnen droom’ Op meeslepende manier vertelt hij over het leven van Siegfried Nassuth, stedenbouwkundige van de Bijlmer, over zijn jeugd, zijn studie, zijn dromen over de nieuwe ‘ideale stad’, maar ook de discussies binnen de gemeentelijke dienst. En hoe de droom van collectief wonen in het groen, vrij van auto’s en in grote comfortabele flats, na een optimistische start vervangen wordt door een realiteit van criminaliteit en drugs.

De Bijlmer heeft allang de weg naar boven weer gevonden. Steeds geliefder is de wijk door de aanwezigheid van grote woningen en royaal groen op metro-minuten van de binnenstad. Dat gold al voor de laagbouw en voor de compacte torens zoals de ‘De Gouden Leeuw’. Het blijkt ongeveer 50 jaar, een generatie, te duren voordat een ‘nieuwe tijdslaag’ bij de stad gaat horen. Het AUP van Van Eesteren wordt nu ‘De nieuwe grachtengordel’ genoemd. Heet de Bijlmer over 10 jaar misschien Nieuw Amsterdam-Zuid?

Mei 2017, Cobouw.nl