Column Marianne Loof | Big data
20 november 2015
De stad is en blijft een geweldig fenomeen. De nieuwe Bosatlas van Amsterdam laat op een prachtige manier zien waaruit dat fenomeen is opgebouwd. In 270 pagina’s kaarten, beelden en statistieken is zichtbaar wat deze stad maakt. Natuurlijk zijn er de bekende thema’s zoals toerisme, verkeer, bewoners, musea, evenementen, riolering en sportvoorzieningen. Maar juist alles wat je niet zo had bedacht of verwacht, zet je aan het denken. De verzameling van data over popfestivals, het aantal uitgeleende boeken van de bibliotheek of de groei van het aantal begraafplaatsen, en vooral crematoria, het is allemaal te vinden in de atlas.
De stad groeit en verandert, nieuwe hotspots, winkelstraten en uitgaansgelegenheden zijn minutieus gedocumenteerd. Confronterend is ook de groei van Schiphol: in 1970 vertrokken er jaarlijks vijf miljoen mensen, nu 55 miljoen. Maar ook meer abstracte thema’s, zoals de bestuurslagen van de stad en de organisatie van de gemeentelijke diensten, worden helder zichtbaar. Ook altijd al willen weten hoe het hoogspanningsnet loopt, hoe het water ververst wordt en hoe het met de goederenoverslag in de havens zit? Waar de meeste coffeeshops zitten en waar de bezoekers van de Stadsschouwburg vandaan komen? Bij elke bladzijde van de atlas staat Amsterdam op een prachtige manier even stil in tekeningen en diagrammen. Het laat zien dat de stad een dynamisch organisme is, vol leven tot in de kleinste cel.
De kracht van de Bosatlas is vervolgens om complexe informatie schijnbaar eenvoudig te presenteren. In deze tijd van big data toch een hele kunst.
November 2015, Cobouw.nl