Alle Nieuws

Column Jurriaan van Stigt - Ogen op de bal

13 juli 2021

Cobouw Jurriaan van Stigt 210618 Ogen op de bal

Met het voetballen weer hoog op de agenda van eenieder en de ogen op de bal gaat het uiteindelijk om slechts een paar wedstrijden en een heleboel praten over de bal. Een bekende coach, Rinus Michels, zei ooit “de bal is rond,” waar zijn discipel Cruijff later aan toevoegde: “je moet schieten om te scoren.” Het lijken simpele uitspraken maar ze treffen wel meteen doel. Over voetbal praten doet iedereen, maar scoren?

Als bureau bouwen en realiseren we zeer veel woningbouw op zeer verschillende plekken, maar de productie stagneert en alles wordt duurder en kost meer tijd. Opvallend is dat iedereen, net als met voetbal, er over praat en vooral ook kan aanwijzen door wie of wat het komt. De gemeente wijst naar de ontwikkelaars of corporaties, die wijzen naar de regelgeving of pensioenfondsen, de ontwerpers naar de opdrachtgever en gemeente of omgevingsdiensten, bouwers weer naar ontwerpers, gemeenten en overheden, en ga zo maar door.

Uiteindelijk doen we het onszelf aan. Vanuit angst voor de volledige aansprakelijkheid en wantrouwen naar de andere partijen hebben we nu te maken met een berg aan over-elkaar-struikelende lijstjes, regels en extra eisen: van het bouwbesluit, de fietsbrief en de gemeentelijke verordening tot het glazenwassersbesluit, de NEN 2580 en alles ertussenin. Zo kregen wij voor een woningbouwproject een contract en programma van eisen opgestuurd van 6.000 pagina’s. Of we akkoord zijn. Tja. Ik vraag me af, zijn de ogen nog wel op de bal gericht: goede, mooie, fijne woningen voor iedereen maken? Zijn we de menselijke maat uit het oog verloren?

Ik zie hier gebeuren wat ook bij de toeslagenaffaire is gebeurd, en waar iedereen nu natuurlijk vol verontwaardiging over is: overijverige en letterlijke uitvoering van elke letter uit de doelstelling. Het zou goed zijn voor alle partijen om eens in de spiegel te kijken en te vragen in hoeverre beleid en uitvoering niet van elkaar zijn losgezongen. En of vertrouwen en redelijkheid daarbij nog wel uitgangspunten zijn. Laten we daar bij het kijken naar de bal de komende tijd nog eens goed over nadenken.

Cobouw.nl