Column Adriaan Mout | Verlangen naar verandering
23 oktober 2018
De Bijlmer bestaat 50 jaar. Dat betekent een halve eeuw terugblikken, maar ook vooruitkijken naar de nieuwe kansen voor de toekomst van deze wijk. Amsterdam moest destijds verder uitbreiden en tegelijk was er een verlangen naar verandering. De Bijlmer moest de wijk van de toekomst worden.
Eveneens gedreven door een verlangen naar verandering, presenteerde het college van Rijksadviseurs vorige week Panorama Nederland. Een pleidooi voor een nieuw Nederland waarin we anticiperen op de 21e eeuw, de eeuw van klimaat en energietransitie. Hetzelfde onverwoestbare optimisme waarmee de wederopbouw na de oorlog is aangepakt, is opnieuw gerechtvaardigd, zo stelt het college.
Optimisme over de kansen van een Nieuw Nederland spreekt ook uit de plannen voor ‘De Stad van de Toekomst’, geïnitieerd door de BNA. Hierin presenteren 10 breed samengestelde teams hun visie op 5 Nederlandse steden, niet gehinderd door institutionele kaders. Uit de plannen spreekt optimisme en een overduidelijk verlangen naar verandering.
In Luxemburg, een land dat toch een conservatief stempel heeft, werkt ons bureau in een internationaal team aan een volledig circulair stadsdeel op het Kirchbergplateau bij de hoofdstad. Circulariteit op alle fronten moet het land op de kaart zetten. Ook Luxemburg wil veranderen.
Wij als architecten kunnen bij deze veranderingen het voortouw nemen. We zijn bij uitstek in staat om bruggen te slaan die anderen niet voor mogelijk houden. De innovatiekracht die door de crisis een enorme knauw heeft gekregen, komt weer terug. Vorige week zaten er 1.200 internationale architecten in de Beurs van Berlage aan het afsluitende diner van het World Architecture Festival, gehouden in Amsterdam. Tientallen prijzen werden uitgereikt voor plannen die een groot optimisme in een nieuwe toekomst toonden, gedreven door een verlangen naar verandering. Laten we dit optimisme meenemen naar het nieuwe jaar!
december 2018, Cobouw.nl