Alle Nieuws

Column Adriaan Mout | Stil op bureau

27 november 2019

Cobouw adriaan mout 200409 stil op bureau

Het is stil op ons bureau, driekwart van ons personeel werkt thuis. Technisch gezien waren we erop voorbereid. Veel mensen hadden al een thuiswerkdag en doordat wij ook internationaal werken, is afstand ons niet vreemd. En echt stil is het niet, want de collega’s die er wel zijn hebben bijna continu video overleggen. In de externe communicatie valt daarmee veel te winnen. Met alle alternatieven voor fysieke vergaderingen hoeven we minder bij elkaar te komen en kunnen we meer op de inhoud focussen. Onbedoeld kunnen we zo ook aan milieudoelstellingen werken.

Ons interne overleg is inmiddels ook keurig gestructureerd met allerlei groepen in Teams. Het lijkt behoorlijk productief, er ontstaan gek genoeg ook een ander soort verbanden en er groeit een sterk saamhorigheidsgevoel. Het werkt, maar even lekker met elkaar sparren, de echte ontwerpsessies, de schouderklop, de gezamenlijke lunch, het gesprek bij de koffiemachine, de borrel in het naastgelegen café, dat alles kan niet zomaar digitaal.

De korte termijn sores overschaduwen op dit moment misschien even het nadenken over wat dit voor de lange termijn allemaal gaat betekenen. Stikstof en PFAS beheersten tot voor kort onze zorgen en de agenda stond bol van grote ambities om de woningnood op te lossen en de klimaatdoelstellingen nu eens echt waar te maken. Worden deze ambities en doelstellingen het slachtoffer van deze onvoorspelbare crisis? En wat is de impact op de inhoud van ons vak waarin we bij uitstek bezig zijn een fysieke omgeving te maken die moet uitnodigen om te verbinden en te ontmoeten? Zaken die nu even zijn verboden, maar wat zijn de gevolgen van de anderhalve-metersamenleving straks voor onze ontwerpen?

En moeten we eigenlijk wel verlangen naar ‘business as usual’, of grijpen we deze crisis aan voor een echte reset, een kans voor blijvende verandering?

Allemaal mijmeringen die ons en ook vele vakgenoten nu bezighouden op onze stille bureaus. Waar het werk vooralsnog gewoon doorgaat en we net de dagelijkse teammeeting vanuit vele huiskamers hebben gehad.

april 2020, Cobouw.nl