Alle Nieuws

Column Adriaan Mout | Spookwoningen

21 februari 2019

Cobouw adriaan mout 190313 spookwoningen

Afgelopen week werden criminele bendes opgerold die gebruik maakten van wat de politie ‘spookwoningen’ noemde. Dit zijn volgens hen woningen in anonieme woontorens die bij voorkeur vanuit een parkeergarage direct met de lift bereikbaar zijn. Op deze wijze blijven de criminelen uit het zicht van de politie.

En dat op het moment dat de woontoren definitief in Nederland lijkt te zijn doorgebroken. We zijn hier altijd goed geweest om hoge dichtheid in relatieve laagte te maken, maar dat schijnt met de huidige verstedelijking niet meer afdoende te zijn. De hoogbouw-vibe waait door Nederland en elke zichzelf respecterende stad heeft tegenwoordig wel een hoogbouwvisie. We hebben al 200 torens boven de 70 meter en er staan er 80 op de planning. Duizenden potentiële spookwoningen, een walhalla voor crimineel Nederland.

Ook de skyline binnen ons bureau verandert. Piepschuim-torens vormen nu de horizon vanuit onze werkplekken. In dezelfde stad waar de bendes werden opgerold, heeft ons bureau recent een tender voor een hoge woontoren gewonnen. In die toren, BinckBlocks, stapelen we letterlijk buurtjes met telbare hoeveelheden, met een eigen identiteit en een karakteristieke gemeenschappelijke plek per buurt. En met een mix van bewoners die zich net als in de platte stad ongeacht leeftijd of gezinssamenstelling kunnen identificeren met hun buurtje. De essentie van de hoogbouwopgave is dat we oplossingen gaan zoeken om de anonimiteit van deze woonvorm tegen te gaan. En dat we zorgen dat de torens daadwerkelijk aansluiting vinden bij de plek waar ze staan.

En dan moeten onze nieuwe torens ook nog duurzaam en natuurinclusief zijn. Dat de landschapsarchitecten moeite hebben om de fantastische groene renders te vertalen in concrete ontwerpen, bleek bij een discussie in De Zwijger over natuur in torens. Veelzeggend was dat de meesten concludeerden dat ze op maaiveld nog de grootste toegevoegde waarde konden leveren. Maar juist dat maaiveld is schaars bij de toren. We gaan uitdagende tijden tegemoet!

maart 2019, Cobouw.nl