Alle Nieuws

Column Adriaan Mout | Paradijs Holland

17 oktober 2019

Cobouw adriaan mout 191017 paradijs holland

Panorama Nederland, het magnum opus van het huidige team van rijksadviseurs, onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade, reist al ruim een half jaar door Nederland. Het rapport las ik enige tijd geleden en het stemde hoopvol. Een paar weken geleden zag ik de tentoonstelling over het panorama voor het eerst en op een wel heel bijzondere locatie: in de Gaasperdammertunnel. Deze ondertunneling van de A9 ter plaatse van Amsterdam-Zuidoost is nog niet in gebruik. En net als het rapport ademt de tentoonstelling optimisme, vrolijkheid, misschien een vleugje naïviteit, maar altijd een ongebreideld geloof in een andere toekomst.

Vorige week was ik in Mechelen, waar Floris Alkemade als initiator van het Panorama een honderdtal architecten uit Nederland en België toesprak over de toekomst van ons land. Ook hier weer een optimistische visie, een uitdaging voor ontwerpend Nederland. Maar ook in de wetenschap dat gedragsveranderingen en solidariteit onontbeerlijk zijn voor de veranderingen die nodig zijn. En wij als ontwerpers van de gebouwde omgeving zijn bij uitstek de groep die deze transitie op gang kan brengen. Dat moeten we doen met het schetsen van verleidelijke, inspirerende en overtuigende toekomstvisies.

Dat Alkemade juist in Mechelen sprak, was een gelukkig toeval, want dit middelgrote stadje heeft de afgelopen twintig jaar een tour de force doorlopen en een omwenteling meegemaakt. Van een no-go area is deze plaats getransformeerd naar een fijne, veilige en schone stad, met ook nog opvallende architectuur. Een voortvarend lokaal bestuur, onder leiding van een ambitieuze burgemeester, heeft deze transformatie bewerkstelligd en de ontwerpers van de stad zijn in deze flow meegetrokken. Ambitie, optimisme en aanpakken hebben hier gewerkt.

De Gaasperdammertunnel staat wat mij betreft model voor gedurfde ingrepen waar ook het Panorama op doelt. De mobiliteit en ruimtelijke kwaliteit worden verbeterd en geven tegelijk een impuls aan de leefbaarheid van Amsterdam-Zuidoost. Panorama Nederland, voor wie er nog niet is geweest, gaat dit rondreizend circus van optimisme en geloof in een nieuwe toekomst zien. En bovenal, laten we ernaar handelen.

oktober 2019, Cobouw.nl