Alle Nieuws

Column Adriaan Mout - Mijmeren op de Wadden

03 juni 2021

LEVS Adriaan Mout 210329 Mijmeren op de Wadden

Even niet hollen en rennen, even niet video vergaderen. Even weg, maar wel in eigen land. Schiermonnikoog heeft 947 inwoners en 587 woningen. Allemaal laag en lekker verspreid. En dat op ongeveer 4000 hectare. Al wandelend en mijmerend valt het niet mee om het thema van dit moment, de woningnood en de haperende woningproductie, scherp op het netvlies te krijgen. We passeren in Nederland dit jaar de 8 miljoen woningen en hebben er binnen tien jaar nog een miljoen nodig.

Een week in een kleine vakantiewoning is goed te doen, zelfs lekker knus. Al verder mijmerend vraag ik me af wat je nu eigenlijk nodig hebt. Maar na een week in gezelschap op een klein oppervlak is de romantiek wel over en realiseer ik me dat we inmiddels een privédomein van een substantieel aantal m2 vanzelfsprekend vinden. In 1900 hadden we in Nederland gemiddeld 8 m2 per persoon aan woonoppervlak, 120 jaar later is dat gestegen tot 65 m2. Die stijgende lijn is één van de verklaringen van de nooit ophoudende woningnood.

De vuurtoren brandt hier eeuwig. Dat geeft een veilig en rustgevend gevoel. Voor die vuurtoren is energie nodig, maar verder kan je je een leven met kaarsen en dikke truien voorstellen. En zo voelt het hier ook een beetje. En het is autovrij, de tijd ver vooruit. Die andere grote opgave, de CO2-reductie, voelt ver weg. Voor maar eventjes, want de duurzaamheidsopgave voor de bouwsector is enorm. De doelstellingen van Parijs zitten ons op de hielen, daar is geen ontkomen aan. Al was het maar om de vuurtoren brandende te houden.

Het leven lijkt hier vredig en in balans. Geen tegenstellingen, harmonie van mens en natuur. Maar ook dat is schijn. Pamfletten achter de ramen representeren een groeiend verzet tegen de uitbreiding van een bedrijventerrein en de aanleg van een rondweg. Niets is de mens vreemd, ook niet op Schier.

Wat beklijft van deze mijmeringen ontstaan in een romantisch vakantiegevoel? We kunnen de Wadden niet namaken en kwaliteit is niet te koop. Maar het maakt onze verantwoordelijkheid voor de grote uitdagingen van deze tijd des te groter.

Cobouw.nl