Alle Nieuws

Column Adriaan Mout | Installaties en een pondje architectuur

15 februari 2019

Cobouw adriaan mout 190213 installaties en een pondje architectuur

De bouwbeurs van afgelopen week liet zien voor welke doelgroep in de bouw de klimaatdiscussie het grootste verdienmodel zal zijn. De installateurs en producenten van alles wat daar mee te maken heeft domineerden de beurs. De oplossing van ons klimaatprobleem ligt voor wat betreft de bouw voor het oprapen, zo zou je denken.

Dat de werkelijkheid weerbarstiger kan zijn, ondervonden wij zelf afgelopen week in ons bureaupand. Na tien jaar gaf al de tweede luchtwarmtepompinstallatie er de brui aan. Om ons weer van verantwoorde warmte en koeling te voorzien, moesten twee flinke compressoren uit Italië aangevoerd worden. Dit gebeurde met een vervuilend dieseltransport over meer dan 1000 km. Het blijft dus nog even zoeken naar de balans en het vraagt financiële offers. Zo vergaat het ook de consument die met zijn zoemende warmtepomp, voorlopig op veel hogere onderhoudskosten uit zal komen dan met een onderhoudscontract voor de vertrouwde cv-ketel.

Dat op dit moment vooral de installatiebranche daar garen bij spint, heeft ook gevolgen voor onze eigen branche, de architectuur. De almaar stijgende bouwkosten worden voor een substantieel deel veroorzaakt door de installaties. Bij bezuinigingen wordt dit onderdeel, net als vaak de constructie, niet meegenomen. De reden: ‘Je hebt dat nu eenmaal nodig’. De architectuur daarentegen wordt volledig ontleed en als je niet oppast gefileerd. Dat resulteert niet zelden in een budget voor architectuur: een pondje architectuur graag!

Een installatie kun je vervangen, zoals bij ons bedrijfspand, maar schrale en uitgeklede gebouwen bepalen voor minstens 50 jaar onze leefomgeving. De grachtengordel is oorspronkelijke gebouwd zonder installaties, maar floreert als nooit tevoren. Wat is nou echt duurzaam? Ook hier moeten we op zoek naar de balans. En naar mooie doordachte gebouwen met slimme installaties.
De waardering voor de adviseurs die de gebouwen en installaties moeten ontwerpen loopt overigens op geen enkele manier in de pas met de tomeloos stijgende bouwkosten. Maar daarover een volgende keer!

februari 2019, Cobouw.nl