Alle Nieuws

Column Adriaan Mout - De wereld van de strip

27 januari 2021

Cobouw Adriaan Mout 210223 De wereld van de strip1

"De baksteen van de toekomst is dun, lichtgewicht én duurzaam. Door deze unieke gevelbekleding, die direct toepasbaar is op de hoogwaardige buitengevelisolatie systemen, combineert u een hoge esthetiek met een extreem slank en goed geïsoleerde gevelconstructie. Deze oplossing biedt veel voordelen ten opzichte van de conventionele gevelsteen".

Deze wervende reclamewoorden komen van een gerenommeerde internationaal opererende gevelspecialist. De markt voor minerale steen strips, want daar hebben we het over, is met een onstuitbare opmars bezig. Ten koste van ons bouwmateriaal bij uitstek, de baksteen, eerlijk gebakken uit klei uit onze eigen Hollandse rivieren.

Met de minerale strip werden vroeger woonwagens, stacaravans en rustieke interieurs bekleed. Eerst dachten we nog dat deze toepassing in de professionele markt beperkt bleef tot gevelrenovaties waarbij verduurzaming gecombineerd werd met het behoud van het karakter van de wijk. Maar tegenwoordig komen we de minerale steenstrip al tegen bij omvangrijke nieuwbouwprojecten van vooraanstaande architecten op prominente plekken in onze grote steden. Er rust geen taboe meer op lijkt het. Daar waar beeldkwaliteitsplannen nog spreken over baksteen, letten supervisoren meer op het plaatje en heeft de welstand van alle grote steden ‘het nieuwe fenomeen’ geaccepteerd.

En laten we eerlijk zijn, je kunt er fantastische dingen mee doen. Complexe metselverbanden met extreme ‘steen’ formaten van de duurste Deense ‘stenen’, waar je vroeger alleen van kon dromen. Het product wordt steeds beter en lastiger van ‘echt’ te onderscheiden. Als het goed is ontworpen, moet je dichtbij komen en de ‘steen’ betasten en bekloppen. Hoor je dan een holle droge ‘tok’ in combinatie met een te grote perfectie, dan kan je tevreden vaststellen dat het hier om een vervalsing gaat.

Maar is dit niet een ouderwetse, traditionele opstelling van ‘echte’ architecten die bezig zijn met een achterhoedegevecht? Want wat is tegenwoordig waarachtig, wat is echt duurzaam, wat is betekenisvolle innovatie? Vraagt de huidige tijd niet om een andere visie op materiaalgebruik? Toch mooi dat die simpele niets vermoedende baksteen ons zo op scherp zet. Op naar de wereld van de strip?

Cobouw.nl