Alle Nieuws

Column Adriaan Mout | De toekomst is alweer begonnen

07 november 2019

Cobouw adriaan mout 200106 de toekomst is alweer begonnen

Een nieuw decennium geeft aanleiding voor terugkijken en vooruitkijken. De eerste helft van het afgelopen decennium krabbelden we op uit een bouwcrisis die z’n weerga niet kende. De tweede helft was weer ‘booming’, met voorspelbare positieve en negatieve gevolgen. De bouw innoveerde, maar niet spectaculair. Datzelfde geldt voor de architectuur, waar traditie en innovatie hand in hand gingen.

We staan nu aan de start van een nieuw decennium en er komt gelijk veel op ons af. De bevolkingstoename in ons land is substantieel. De stikstofcrisis is maar een tipje van de sluier van grote uitdagingen die ons op klimaatgebied te wachten staan. De bouwproductie moet flink omhoog, dat is zeker en alweer van alle tijd. En ga zo maar door.

Vorige week publiceerde een groep wetenschappers uit Wageningen, afkomstig uit verschillende disciplines, het toekomstbeeld van Nederland. Niet over 10 jaar, maar het Nederland van 2120, dus over 100 jaar. Ze vatten de studie samen op een verleidelijke kaart met een visie op hoe we de problemen waarmee Nederland te maken krijgt op zouden kunnen lossen. Veel bos, minder vee en verstedelijking met de Randzandstad: nieuwe kleine steden in het oosten van het land.

Als we 10 jaar vooruitkijken, zal er ongetwijfeld weer een volgende crisis zijn geweest. Maar ik hoop en ben ervan overtuigd dat de veranderingen groter zijn geweest dan de afgelopen 10 jaar. En dat we in de bouw en in de architectuur fundamentele stappen hebben gemaakt; op weg naar het visionaire toekomstbeeld van 2120.

Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit of je nou 10 of 100 jaar vooruitkijkt. Bert Wagendorp verwoordde dat prachtig in de eerste Volkskrant van het nieuwe jaar toen hij commentaar gaf bij de nieuwe kaart van de Wageningse wetenschappers: "Wie goed kijkt ziet dat de kaart zich al aan het vormen is. Dat is zo mooi aan de toekomst: je hoeft er niet op te wachten, zij begint elk moment." Een mooier statement om 2020 te beginnen is er niet.

januari 2020, Cobouw.nl