Alle Nieuws

Column Adriaan Mout - Datacenters en keukentafels

16 december 2020

Cobouw Adriaan Mout 201119 Datacenters en keukentafels

Afgelopen week lanceerden wij een plan voor een toren met starterswoningen in de sociale sector op de Zuidas voor Woonstichting de Key. Ook deze woningen passen in de opmars van de compacte woning waar ik de laatste keer op deze plek over schreef. En waar een grote uitdaging en ontwerpopgave ligt om voldoende kwaliteit te genereren op 20, 30 en 40 m2. Op de Zuidas doen we dat met weldoordachte plattegrondopstellingen, slimme interieuroplossingen en een aantal gedeelde voorzieningen. Een sportdak boven op het gebouw en onderin werkruimte, een gemeenschappelijke lounge en een tuin.

Het delen van voorzieningen regelen we fysiek, maar dat gebeurt natuurlijk nog veel meer in de cloud. En dat is een belangrijke reden waarom we anders naar compact wonen zijn gaan kijken. De boekenkast is een e-reader geworden, de platenkast spotify en de dvd-kast is vervangen door netflix. En de auto wordt een deelauto.

De gevolgen van dit delen en opslaan in de cloud zijn enorm. Het levert een onwaarschijnlijke hoeveelheid data op die de compacte woning clean en leeg maakt. Maar die zowel in als buiten de stad zeer zichtbare sporen voor de inrichting van ons land achter zich laat. Honderden datacenters spreiden zich uit over het land. Vaak verstopt, maar soms ook dominant aanwezig. Van immense gebouwen in de stad, formaat stevige flat, tot enorme uitgestrekte complexen langs de snelweg. Met een gigantische energievraag die bij voorkeur groen opgewekt moet worden. Wat leidt tot ridicule situaties zoals Arjan Lubach recentelijk liet zien bij de Microsoft centrale in Middenmeer.

De invloed van de opslag van data is dus een ruimtelijke uitdaging geworden. En het thuiswerken heeft deze datastroom alleen maar opgestuwd. Waarmee we weer terug zijn in de woning want datzelfde thuiswerken noopt ons om weer anders over de woningplattegrond na te gaan denken. Werken in huis, en dan niet alleen aan de keukentafel, vormt een nieuwe ontwerpuitdaging voor de compacte woningen. We tekenen al bureaus op de plaats van kledingkasten. Nu nog een manier vinden om onze kleren in de cloud te parkeren.

Cobouw.nl