Alle Nieuws

Column Adriaan Mout | Da's goud

19 september 2019

Cobouw adriaan mout 190919 das goud

Vorige week werd bekend dat het kabinet heeft besloten al in 2022 te stoppen met de gaswinning in Groningen. Vlak daarvoor was ik in het Noord-Groningse Uithuizen om daar afscheid te nemen van de technisch directeur van de lokale corporatie waarvoor wij al jaren werken.

Uithuizen, of Oethoezen zoals ze het zelf uitspreken, ligt in het hoge Noorden. Verder kan je bijna niet, ontdekten we toen we er 15 jaar geleden voor het eerst naar toe reden. En er is een andere mentaliteit: weinig woorden, maar wel woorden die ertoe doen en waar je van op aan kunt. Na onze plantoelichting was het vaak even stil, waarna onze opdrachtgever ”Da’s goud” als antwoord gaf. Dat is Noord-Gronings voor ‘goed’… wat een fijne opdrachtgever! Daar had je twee keer twee en een half uur in de auto voor over. We konden toen nog niet bevroeden dat dit gebied later op een minder fijne manier op de kaart van Nederland gezet zou worden. Tien jaar na oplevering had ons nieuwe gebouw bijna een miljoen aan aardbevingsschade. Onze samenwerking met de corporatie heeft er niet onder geleden en ons meest actuele project daar zal volledig aardbevingsbestendig zijn.

Noord-Groningen, een gebied met vriendelijke mensen met weinig woorden. Maar ook met aardbevingsstress en bitterheid over de houding van ‘het westen’ hierover. En met een jeugd die wegtrekt uit de kernen op het platteland, want er is geen werk en toekomst meer, het zijn krimpgebieden geworden. Onze activiteiten in het Noorden zijn uitgebreid naar de stad Groningen met binnenstedelijke gebiedsontwikkeling. De stad Groningen ligt inmiddels grotendeels buiten de gevarenzones van de aardbevingen en de druk op de woningmarkt van deze studentenstad is als vanouds heel groot. Dertig kilometer maar zit er hier tussen groei en krimp, tussen hoop en vrees.

Duizenden meldingen van aardbevingsschade liggen nog te wachten op inspectie zoals Cobouw vorige week ook meldde. Laten we er snel en coulant mee omgaan, dat hebben deze mensen verdiend. Oethoezen, da’s goud.

september 2019, Cobouw.nl