Alle Nieuws

Column Adriaan Mout | 30 jaar terugkijken

16 juli 2019

Cobouw adriaan mout 190715 30 jaar terugkijken

Ons bureau bestaat dit jaar 30 jaar en dat moet je vieren. Dat doen we met een reis, een feest en een boek. En dat doen we ook door met enige weemoed terug te kijken op 30 jaar met dit vak bezig zijn.

Er is heel veel veranderd, maar tegelijkertijd ook weer niet. We proberen nog steeds plekken te maken waar bewoners en gebruikers met liefde en plezier samen wonen, werken en verblijven. Dat deden we toen vanaf tekenborden, dat doen we nu met BIM-modellen. Dat deden we toen meer in de periferie, nu zien we wereldwijd een grote uitdaging voor de steden. Alleen als steden zich blijven heruitvinden, blijven ze een welkome plek voor mensen.

Deze 30-jarige zoektocht naar een welkome plek voor mensen, heeft geresulteerd in een oneindig aantal plannen. Een substantieel deel is niet gerealiseerd en verdween weer in het archief. Een archief dat eerst van papier was en nu ergens in de cloud zwerft. Het is in eerste instantie niet fijn om al die verloren prijsvragen, net niet gewonnen selecties en de vele initiatiefplannen die geen vervolg kregen weer eens de revue te laten passeren. Waar doe je het allemaal voor en heeft het zin gehad? Maar juist daarom is dit terugkijken zo louterend. Het heeft zin gehad, het heeft ons verder gebracht en het heeft ons geholpen bij elk volgend nieuw project. Het werk draagt een eindeloze reeks van overwegingen en ideeën met zich mee, die je intuïtief opslaat en die je vormen en ontwikkelen.

Met trots kijken we dan ook terug op al het werk dat wel is gerealiseerd. In de wetenschap dat er bloed, zweet en tranen en een enorme volhardendheid nodig zijn geweest om al dat papier om te zetten in mooi gemaakte gebouwen. En reflectie is ook de basis van vooruitkijken. Dat doen we met optimisme en met jonge, enthousiaste, nieuwe mensen. Want over 30 jaar zal de wereld er weer anders uitzien. Maar nu tijd voor een feestje!

juli 2019, Cobouw.nl