Datacenters en keukentafels
- 20 november 2020
- Door Adriaan Mout
Het delen van voorzieningen regelen we fysiek, maar dat gebeurt natuurlijk nog veel meer in de cloud. En dat is een belangrijke reden waarom we anders naar compact wonen zijn gaan kijken. De boekenkast is een e-reader geworden, de platenkast spotify en de dvd-kast is vervangen door netflix. En de auto wordt een deelauto.
De gevolgen van dit delen en opslaan in de cloud zijn enorm. Het levert een onwaarschijnlijke hoeveelheid data op die de compacte woning clean en leeg maakt. Maar die zowel in als buiten de stad zeer zichtbare sporen voor de inrichting van ons land achter zich laat. Honderden datacenters spreiden zich uit over het land. Vaak verstopt, maar soms ook dominant aanwezig. Van immense gebouwen in de stad, formaat stevige flat, tot enorme uitgestrekte complexen langs de snelweg. Met een gigantische energievraag die bij voorkeur groen opgewekt moet worden. Wat leidt tot ridicule situaties zoals Arjan Lubach recentelijk liet zien bij de Microsoft centrale in Middenmeer.
De invloed van de opslag van data is dus een ruimtelijke uitdaging geworden. En het thuiswerken heeft deze datastroom alleen maar opgestuwd. Waarmee we weer terug zijn in de woning want datzelfde thuiswerken noopt ons om weer anders over de woningplattegrond na te gaan denken. Werken in huis, en dan niet alleen aan de keukentafel, vormt een nieuwe ontwerpuitdaging voor de compacte woningen. We tekenen al bureaus op de plaats van kledingkasten. Nu nog een manier vinden om onze kleren in de cloud te parkeren.