LEVS De Binnenbocht1 Your Captain Luchtfotografie crop1

Urban development Cruquius

Making a city on our peninsula

Urban development Cruquius

On the Cruquius peninsula there are four projects of LEVS. It started in 2015 with our initiative to transform a single classical warehouse and grew to be an ambitious plan for the development of the wider Cruquius Island in Amsterdam. First LEVS made the design for a coherent set of three residential buildings along the inner waterfront. Our harbour triplets create a continuous strip characterized by water, history and city life. Then we got the opportunity to give the entrance to the island a new look. An old wine terminal dating from 1901, three steel wine silos and new construction were the starting point for what was to become a bold ensemble for living, working and entertainment, and an icon of Cruquius Island.

Van pionier tot gebiedsontwikkelaar

De ooit florerende haven met oliefabrieken en specerijenhandel op het Amsterdamse Cruquiuseiland was in 2006 nagenoeg verdwenen. De haven had plaats gemaakt voor zware industrie met een betoncentrale, staal- en afvalbedrijven. Omgeven door water en wind, op een doodlopend stuk en met uitzicht op deze industrie, betrokken wij in 2008 ons nieuwe kantoor aan de Cruquiusweg.

Samenhang creëren in een complex plot

De driehoekige vorm van het te ontwikkelen gebied was ongebruikelijk en de positie van de loods bepalend voor de plot van de andere projecten. Het uitgangspunt was drie verschillende woongebouwen in onderlinge samenhang te ontwerpen. Na vele volumestudies en een constante helicopterview zijn we tot een zorgvuldige en lenige invulling van het plan gekomen. Daardoor zijn we erin geslaagd het ontwerp voor de drie gebouwen een stedenbouwkundige en ruimtelijke samenhang, architectonische connectie met de aangrenzende gebieden en diversiteit in typologie te geven.

Een scharnierend drietal

In het kleinere, peervormige gebouw 2Peer delen jonge bewoners een woning. Zij wonen aan het groene en levendige hart van het Cruquiuseiland. Het gebouw heeft dezelfde beeldtaal als de gebouwen aan de overzijde van de weg, industrieel met donkere tinten. De karakteristieke beeldbepalende Loods is gereconstrueerd en bevat acht loftwoningen met een parkeerruimte in het gebouw.

Compacte community

De Loods sluit via een voetgangerszone aan op de stadswoningen van het witte maritieme terrasgebouw De Bocht. Over de inpandige parkeergarage van het gebouw heen, loopt het appartementencomplex als een zonnige bergrots op tot vijftien lagen met bijna net zoveel woningtypes. Van sociale huurwoning tot penthouse. De verschillen van de drie gebouwen tonen het gemengde karakter van het gebied; het samenspel vormt een vanzelfsprekend geheel. In de Cruquius Binnenbocht opent dit markante drietal zich als een soepel scharnier richting haar bewoners en het omringende water van de haven.

Oude wijn in nieuwe vaten

Even verderop, aan de entree van het eiland, ging de gebiedsontwikkeling met Amvest op Cruquius verder. Hier ontwierpen we Harbour Club: Een oude wijnterminal uit 1901, die sinds 2012 het adres is van restaurant The Harbour Club, is met zijn karakteristieke houten constructie onderdeel geworden van een krachtig complex met een kloeke, industriële uitstraling. Drie oude wijnsilo’s op het dak vormen een nieuw icoon voor het Cruquiuseiland.

Op deze centrale plek aan de nieuwe jachthaven is een programma van 10.000 m² ontstaan, een bruisende mix met restaurant, eventlocatie, 81 starterswoningen, 5 woon-werkwoningen en drie luxe stadswoningen in de voormalige wijnsilo’s. Gestapelde ‘dozen’ uit betonnen kaders met een invulling van glas en bronskleurig aluminium refereren aan de oude industriële haven met zijn pakhuizen.

Info

Client
Amvest
Program
36,000 m² with 166 rental apartments (of which 81 for starters and 19 social), 49 owner-occupied apartments, 14 single family town houses (of which 3 in former wine silos), 8 lofts, 5 work/live homes, 24 apartments to share, 3,200 m² restaurant and event space,700 m² commercial space, 3 internal car parkings
Design
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Year
2015 – 2021
Contractor
Koopmans (De Bocht, De Loods, 2Peer), Bouwbedrijf De Nijs & Zonen (The Harbour Club)
Public space design
Buro Lubbers
Landscape design
Buro Lubbers
Photography
Luchtfoto: Your Captain Luchtfotografie
Artist impressions
Zes x Zes