LEVS CA Nkavel Z8 min

Can kavel Z4

Urban living in A'dam Noord

Can kavel Z4

Directly around the northern terminus of the Amsterdam North-South metro line, a lively urban centre arises with living, working and entertainment: the central area of ​​Amsterdam-Noord (CAN). Within the urban plan for the station square, we are designing an elongated residential block on plot Z4 with an inner courtyard and two towers at the square.

Here the energy of living in the city comes together with the tranquillity of rural area north of Amsterdam. An exciting new living environment, which connects directly to the centre and the district Amsterdam South thanks to the North-South metro line. From the square, two spacious entrances lead to the apartments. The rest of the double-height plinth will be filled in by a commercial programme. The garage and bicycle storage are hidden behind it. Residents have access to their homes via the noise-free courtyard on the first floor. This intimate residential garden inside is characterized by tranquillity, cooling and greenery.

Architectural transition zone: four contexts

The materials, the rhythm in the façade and the layout of the volume refer to the various architectural characters of Amsterdam North: from rural to modern and from Amsterdam School architecture to contemporary high-rise buildings. On the gable end of the eastern tower, the balconies continue in a powerful pattern that refers to the gallery houses in the adjacent neighbourhood. The zigzagging façade of the west tower is in line with the speed and long sightlines of the motorway and the metro. In between, two lower volumes line the square and provide a manageable urban grain, with a layered brick façade.

Spacious, bright homes in a compact setting

The apartments vary in size between 50 and 75 square meters. All medium rent. In the narrow, elongated volume, we make shallow, wide homes, which receive a lot of sunlight and which can be flexibly arranged. The bends in the volume provide protection against the noise from the station and the motorway.

In the towers, the apartments are arranged around a core, and they have different types of outdoor spaces. In addition, noise-free sides are created in the front of the western tower, with loggias. In this way you can enjoy a spacious, light and green living environment in and around your own home at this exciting new location.

Info

Client
SAREF / De Nijs Projectontwikkeling
Program
15,000 m² GFA with 163 medium rent apartments, 600 m² commercial space, 1,650 m² inclosed parking garage and bicycle storage
Design
Adriaan Mout, Jurriaan van Stigt, Marianne Loof
Projectteam
Marco Rats, Hilmar Goedhart, Dennis Meijerink, Timea Sandor, Jasper Koopman
Year
2016 –
Contractor
Bouwbedrijf De Nijs
Artist impressions
Beeldenfabriek